Over Soga nv

Geschiedenis

Historiek

Het bedrijf Soga nv werd opgericht in 1969. Oorspronkelijk waren er 3 oprichters. Dhr Omer Van Mieghem, dhr dr Hector De Cleene en dhr Freddy De Man. In de loop van de jaren 70 stapte de familie De Cleene uit Soga nv.

Naast Soga nv, werden ook de bedrijven Alonco nv, VMB nv en ETH nv door de familie Van Mieghem geleid. Het dagelijks bestuur van deze firma’s werd tot 2004 in de 4 pilootbedrijven gevoerd door de 3 broers en zus Van Mieghem. (2de generatie Van Mieghem André – Dirk – Luc en Christa).

In 2006 zijn niet minder dan 9 kinderen (3de generatie) van de 2de generatie in de verschillende bedrijven in dienst getreden. Op dat moment werden de 4 bedrijven nog gezamenlijk door de verschillende families samen bestuurd.

Na een hervorming die eenieders goedkeuring had, kwam Soga nv volledig in de handen van het gezin André Van Mieghem

Evolutie

Van bij de oprichting in 1969 was Soga nv hoofdzakelijk actief in de groensector. In 1996 werd besloten om naast de afdeling groen ook een afdeling wegenwerken op te richten. De oprichting van deze afdeling heeft ervoor gezorgd dat Soga nv een grote groei heeft gekend waarbij er ook een aantal firma’s werden overgenomen.

In 2004 heeft Soga nv onderhoudsaannemer wegeniswerken Meeremans H. gedeeltelijk overgenomen. Concreet betekende dit dat het personeel en het bruikbare materieel aan Soga nv werd toegevoegd. Na de overname van deze firma heeft Soga nv besloten een 2de depot te installeren. Dit 2de depot is gelegen te Zulte (Oost-Vlaanderen). Het betreft de huur van een magazijn vanwaar de personeelsleden wonende in de omgeving van Zulte hun materialen kunnen ophalen.

Vervolgens heeft Soga nv in 2007 Wema bvba overgenomen. Wema bvba was een klein bedrijfje dat bestond uit één arbeider en een slipvormmachine. Uit deze overname is uiteindelijk de betonafdeling van Soga nv ontstaan.

In 2012 werd TOP Wegro nv opgericht, Wegro nv is een erkende E-TOP. Zij specialiseert zich in het verwerken van allerlei afvalstromen zoals bermmaaisel, veegvuil, grachtenslib, allerlei soorten gronden,… Wegro nv werd samen met dhr Paul Van Den Heuvel opgericht.

In 2017 werd de voorlopig laatste overname gerealiseerd. Soga nv was reeds jarenlang een topspeler op de groenonderhoudsmarkt maar zij bleef voor het netheidsonderhoud steeds afhankelijk van derden. Vermargo nv was op haar beurt een grote speler in netheidsonderhoud. Soga nv bezit ondertussen de grote meerderheid van de aandelen, Dhr Johan Gorinsek (mede oprichter) blijft in de aandelenstructuur aanwezig.

Dit alles samen heeft ertoe geleid dat Soga nv heden een uitvoerend potentieel heeft van ongeveer 150 personeelsleden bestaande uit zowel eigen personeel als vaste onderaannemers die werkzaam zijn voor Soga nv.